Home » Hiše iz porabljenih plastičnih steklenic

Hiše iz porabljenih plastičnih steklenic

  • Okolje

Vsako sekundo ljudje po celem svetu kupijo 20 tisoč plastičnih steklenic. Kot kaže, je povpraševanje tako veliko zaradi želje po ustekleničeni vodi in širjenju t.i. Zahodne, urbane kulture po svetu, predvsem na Kitajsko in v Azijo. Manj kot polovica vseh steklenic, kupljenih v letu 2016, je bilo zbranih za recikliranje, le 7 % od teh pa je bilo spremenjenih v nove steklenice. Večina plastičnih steklenic je zakopanih v zemljo ali odvrženih v morje. Nove raziskave kažejo, da ima 9 od 10 morskih ptičev v črevu plastiko, do leta 2050 naj bi se ta delež dvignil na 99 %.

V Nigeriji je prisotno veliko pomanjkanje bivališč. Ker bi bila izgradnja 16 milijonov novih prebivališč za veliko večino predraga, sta lokalna nevladna organizacija (NVO) Development Association for Renewable Energies in angleški NVO Africa Community Trust pričela z izgradnjo hiš iz odvrženih plastičnih steklenic.

Za izgradnjo hiše plastične steklenice napolnijo s peskom, skupaj pa jih držita blato in cement. Takšne hiše so tudi neprebojne in negorljive ter odporne na potrese. Hiše so zaradi teže s peskom napolnjenih steklenic lahko največ trinadstropne. Za hišo z 2 spalnicama je potrebnih 14 tisoč steklenic, Nigerija pa jih vsak dan odvrže 3 milijone. Ta številka je še višja v Združenih državah Amerike (ZDA), in sicer znaša 130 milijonov steklenic vsak dan. Iz njih bi lahko nastalo 9.257 »nigerijskih« hiš vsak dan oziroma 3,4 milijone vsako leto. To bi lahko predstavljajo tudi rešitev za 3,5 milijona brezdomcev v ZDA, hkrati pa olajšanje za okolje.

Leta 2011 je bilo v Sloveniji odvrženih 150 milijonov pollitrskih ali 75 milijonov litrskih plastenk.