Home » Mladi v Albaniji o enakosti med spoloma

Mladi v Albaniji o enakosti med spoloma

Projekt v Albaniji, ki skuša osvetliti temeljne vzroke diskriminacije žensk, je približno na pol poti. V drugem letu so s svojimi aktivnostmi o neenakostih med spoloma ozaveščali tudi mladi iz Korce, Prrenjasa, Devolla in Pogradeca. Lansko leto so dekleta in fantje pridobivali znanje, letos pa ga širijo med svoje vrstnike in v lokalni skupnosti.

Pred poletjem so izbirali sporočila, ki so jih prepoznali kot pomembna, naj si bodi glede porazdelitve moči, možnosti in priložnosti, ki bi jih ženske morale imeti, a jih zaradi diskriminacije nimajo, vloge žensk v družbi in škodljivih spolnih stereotipov. Kot na primer, da moški ne jočejo. Sporočila so nato natisnili na majice in jih nosili ob različnih priložnostih v različnih krajih Albanije. Med drugim so avgusta, odeti v parole o enakosti med spoloma, v znanem obmorskem letovišču odigrali nekaj iger odbojke.

Mladi so ustvarili tudi profil na Instagramu, kjer sovrstnike ozaveščajo o pomenu enakosti med spoloma. Še posebej pogosto se osredotočajo na vprašanje spolnega nasilja in nasilja nad ženskami, ki v Albaniji predstavlja velik izziv. Tako je na primer pred pričetkom usposabljanj lansko leto tretjina mladih bila mnenja, da za spolni odnos ni potrebno strinjanje dekleta. Da bi širšo javnost opozorili na izziv, so tudi oblikovali, natisnili in delili letake proti nasilju nad ženskami na ulicah Korce. Na to temo pa so v sodelovanju z organizacijo, ki se bori proti nasilju in nudi podporo žrtvam nasilja, tudi organizirali okroglo mizo.

Žal je tudi letošnje srečanje z mladimi bilo izvedeno v virtualni obliki. Tokratno usposabljanje je bilo na temo upravljanja z odpadki in vključevanja vidika spola v to področje. S svojimi aktivnostmi bodo nadaljevali tudi v prihodnje, povezujejo pa se tudi z organizacijami iz drugih mest v Albaniji in iščejo možnosti sodelovanja.

Oznake: