Home » Zgodbe prizadetih iz Ugande – lakota zaradi Covid-19

Zgodbe prizadetih iz Ugande – lakota zaradi Covid-19

Sylvia (39) je poročena in ima 6 otrok. Pred epidemijo Covid-19 je delala v restavraciji, mož pa je vozil boda bodo (taxi motor). Restavracije so zaprte, boda bodam pa je prepovedana dejavnost. Šole so se zaprle in otroci pogrešajo obroke v šoli. Doma so bili dlje časa lačni. Dokler niso prejeli hrane in materialov za vzpostavitev gredic na domu. Tako so dobili malce upanja, saj bodo stroški za nakup hrane manjši.

Masika (33) je begunka iz Konga, poročena, s tremi otroki, noseča, gospodinja. Mož posluje z nakitom. Pred uvedbo ukrepov zaprtja zaradi Covid-19 je šel mož v Kongo po nakit, vrniti pa se zaradi zaprtja mej ni mogel, tako da je Masika z otroki ostala sama, s hrano, ki je zadostovala za dva tedna. Na pomoč jim je priskočila soseda. Tudi sama nima dovolj hrane, vendar jo je vseeno nekaj malega odstopila otrokom. Nato je na pomoč priskočil HOCW, ki je delil hrano. Z majhnimi porcijami je ta zadostovala za nekaj časa, nato pa se je Masika vključila v aktivnost alternativnih gredic, ki ji b omogočala dolgotrajnejšo preskrbo z zelenjavo.

Athanasie (30) je samohranilka s 3 otroki. Pred Covidom je hodila po domovih čistiti in prati oblačila. Sedaj ne more nikamor, saj morajo vsi ostati doma in se ne smejo družiti. Tako je prišla do resne težave glede pomanjkanja hrane, ki jo je delno rešila s pomočjo paketov HOCW. Še vedno pa jo pesti težava s plačilom najemnine. Dolguje plačilo za 4 mesece. Lastnik zahteva plačilo, v gotovini ali seksu. S seksom bi ji odpisal najemnino za vse 4 mesece. Athanasie se boji, da ji bo lastnik storil silo, saj živi poleg njih. Poleg tega ima Aids, zaradi katerega je umrla tudi njegova žena. Ko je želela imeti alternativne gredice, ji lastnik tega ni dovolil, zato jih ima sedaj pred prijateljičino hišo. O situaciji je obvestila HOCW, ki ji lahko pomaga, da ne bo postala še večja žrtev.

Shakirah (29) je samohranilka s 4 otroki, begunka iz Burundija. Ima majhno trgovino z afriškimi oblačili “bitengi”. Od začetka Covida ne zasluži ničesar več, saj ljudje ne kupujejo oblačil v času, ko nimajo niti za hrano. Ponavadi ima doma zalogo hrane, tokrat pa je bila ujeta ravno v času, ko je plačala šolnino za otroke, hrano pa je nameravala kupiti kasneje. Hrane skorajda niso imeli, zato je začela pošiljati otroke, naj se grejo igrati k prijateljem v času kosila in upala, da jim bodo dali nekaj hrane. Vendar je hrane primanjkovalo pri vseh. Lastnik trgovine je začel zahtevati najemnino, saj je tudi sam moral nahraniti družino. Tako je morala izprazniti trgovino. Nato jo je HOCW vključil v aktivnost alternativnih gredic, da je posadila sukuma wiki, jajčevce, čebulo in špinačo, hkrati pa je prejela tudi paket hrane. Z otroki so skupaj zasadili gredico v skladu z usposabljanjem, ki so ga prejeli, in z veseljem pričakujejo prve pridelke.

Gilbert (42) je samohranilec z 9 otroki, begunec iz Burundija. Žena je umrla lani. Gilbert težko sam skrbi za otroke, v času, ko ne more več na delo v trgovino, kjer je nosil prtljago, pa je situacija še veliko težja, saj družina strada. Opazil je da so se otroci začeli obnašati drugače. Dekleta hodijo v sosednje domove, da bi jim dali kaj za jesti in boji se da bodo postale žrtve spolnega nasilja. HOCW je prišel na njihov dom, jim dal hrano in nasvete glede nevarnosti spolnega nasilja. Gilbert meni, da so bili tako rešeni tistega najhujšega, česar se je bal. Hvaležen je tudi, da so bili vključeni v dejavnost alternativnih gredic/urbanega kmetovanja.

Osebe zgoraj in še stotine drugih družin v Ugandi so prejeli potrebne informacije ter pakete hrane in mila ob podpori FER-a s financiranjem ministrstva za zunanje zadeve.

Oznake: