Home » Ženska košarka v Afriki

Ženska košarka v Afriki

Košarki podobna igra za ženske, t. i. »netball«, je v Afriki eden najbolj popularnih skupinskih športov za ženske. Igrišče je enako veliko kot košarkaško, podobne velikosti sta tudi žogi. Bistvena razlika je v tem, da se pri netballu žoge ne sme voditi in preigravati, temveč si jo 7-članska ekipa izmenjuje s hitrimi podajami. Prav tako za košem ni table, torej so možni le čisti zadetki. V letu 2017 je na Afriškem netball prvenstvu zmagala Uganda, ki sicer zaseda 11. mesto na svetovni ravni.

 

Mednarodno združenje za netball je razvilo številne projekte, ki jih v različnih predelih sveta izvaja z namenom opolnomočenja deklic in žensk. Dva izmed njih sta prejela tudi mednarodno priznanje. Projekt »Goal« se odvija v Indiji in skozi igro spodbuja boljše vključevanje v družbo in osebni razvoj socialno ogroženih deklic iz New Delhia, Mumbaia in Chennaia. Projekt »Netball Safaris« poteka v različnih državah Afrike in v prvi vrsti spodbuja vključevanje žensk v športne aktivnosti.

Netball kot orodje za ozaveščanje deklic in mladih žensk pa je tudi del projekta Zavoda Krog v Ugandi, namenjenega opolnomočenju urbanih begunk. Pred enim letom je v športno-ozaveščevalni aktivnosti sodelovalo 7 deklic in žensk, danes jih je že 32.  Same pravijo, da jim treningi in srečanja zmanjšujejo stres in pomagajo pri reševanju dnevnih težav, prav tako pa ohranjajo njihov um in telo zdravo ter jih delajo svobodne. Dekleta in ženske so izbrale svoj slogan »E3 – Educate, Empower, Enlighten« (izobrazi, opolnomoči, razsvetli), ki je natisnjen tudi na majicah, ki jih nosijo na treningih in tekmah, s čemer ozaveščajo tudi gledalke in gledalce. Od 32 deklic in žensk jih 18 sodeluje tudi na tekmah z ugandskimi ekipami. To prispeva tudi k njihovi boljši integraciji v ugandsko družbo.