Home » Zajezitev migracij ali načrtno ignoriranje grozot?

Zajezitev migracij ali načrtno ignoriranje grozot?

Predsednik Evropske komisije Juncker je v letnem nagovoru pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta v Strasbourgu o stanju v EU glede migracij dejal, da je EU na tem področju storila tehten napredek. Posledično EU svoje zunanje meje bolj učinkovito ščiti, zajezila je tok t. i. nezakonitih migracij in drastično zmanjšala število smrti v Sredozemskem morju. Po besedah Junckerja Evropa je in mora tudi v prihodnosti ostati kontinent solidarnosti, ki nudi zaščito preganjanim.

In kaj kažejo številke? Absolutno število smrti se je, kot kaže, v letošnjem letu resnično znižalo. Po ocenah Mednarodne organizacije za migracije (IOM) naj bi leta 2015 Sredozemsko morje vzelo 3.771 oseb, leta 2016 5.143 in v letošnjem letu 2.542. To je še vedno izjemno visok davek, kar je priznal tudi Juncker. Pozabil pa je te številke postaviti v kontekst.

Po ocenah IOM naj bi v letu 2015 1.011.712 oseb prečkalo Sredozemsko morje, torej za vsako osebo, ki je utonila, jih je 268 varno prispelo na evropsko obalo. Leta 2016 je samo še 363.348 oseb prispelo v EU, torej je na eno smrt le še 70 oseb preživelo. Letos pa je samo še 128.012 oseb varno prečkalo morje, kar pomeni, da je na 50 preživelih 1 oseba umrla. Morda se je absolutno število smrti znižalo, relativno gledano pa je stanje bistveno slabše.

EU na številne načine bdi nad t. i. nezakonitimi vstopi na evropska tla. Operacija Sophia se s 4 ladjami, 2 helikopterji in 3 letali bori s tihotapci in trgovci z ljudmi. Plovila obalnih straž držav kot so Italija, Grčija in Malta ter Frontexa tudi igrajo pomembno vlogo. Veliko število migrantov je prestreženih že v teritorialnih vodah države, iz katere so se odpravili na nevarno prečkanje morja – letos je po informacijah IOM 13.826 osebam na tak način pot preprečila libijska obalna straža.

EU je torej bolj uspešna pri zmanjševanju prihoda migrantov kot pa zmanjševanju smrti v Sredozemskem morju. Ob tem pa je potrebno opozoriti na odprto pismo predsednice Zdravnikov brez meja (MSF), dr. Liu, vodjem EU. V njem opozarja, da je EU tako zaslepljena z enim in edinim ciljem, to je preprečevanjem vstopa na evropska tla, da pozablja na posledice svojih dejanj. Pridržanje beguncev in drugih migrantov v Libiji, kar je posledica evropske migracijske politike, je dr. Liu označila za uspešen posel ugrabitev, mučenja in oderuštva.

Migrante se obravnava kot dobrino za izkoriščanje. V centrih za pridržanje so natrpani v temne prostore brez zračenja. Moške se sili, da v skupinah tečejo nagi po dvorišču dokler se zaradi izčrpanosti ne zrušijo. Ženske se posiljuje in za tem prisili, da pokličejo svojce in od njih zahtevajo odkupnino za izpust. Da se zmanjšano število migrantov, ki zapustijo obale Libije, proglasi za uspeh pri zniževanju nezakonitih migracij in reševanju smrti na morju, vedoč kaj se dogaja v Libiji, je po besedah predsednice MSF v najboljšem primeru licemerstvo, v najslabšem primeru pa cinična sokrivda v organiziranem sistemu prekupčevanja z ljudmi, ki zmanjšuje vrednost človeškega življenja na trgovsko blago.

Da je vse relativno, je dejstvo. A kako je možno, da si predsednik Evropske komisije kot realnost razlaga solidarno Evropo , ki je ves čas nove migrantske realnosti nudila podporo beguncem, predsednica MSF pa evropske vodje sprašuje, če so pripravljeni za zajezitev prihoda migrantov v EU spregledati posilstva, mučenje in suženjstvo, ki se odvijajo v Libiji? Po besedah dr. Liu: EU se mora odločiti kako visoko ceno je pripravljena plačati z zaprtjem svojih meja. Posledice te odločitve ne bodo vplivale le na migrante, ampak predvsem na temeljne vrednote, na katerih naj bi slonela naša družba.