Home » Vse, kar so potrebovali je bila viza

Vse, kar so potrebovali je bila viza

Ko jim je uspelo pred bombami pobegniti iz Alepa, je par z dvema otrokoma, starima 5 in 8 let, prebežal v Libanon. Tam so se odpravili na belgijsko veleposlaništvo in prosili za humanitarno vizo. Belgijska družina jih je bila pripravljena sponzorirati, torej pokriti stroške njihovega leta in bivanja v Belgiji, kot tudi nuditi garancijo, da sirska družina belgijske vlade ne bi nič stala.

Vse, kar so potrebovali, je bila viza, ki bi jim omogočila vstop na letalo in preprečila prepogosto smrtonosno pot po kopnem in čez morje. A belgijske oblasti jim vize niso odobrile. Ko so odločitvi ugovarjali na sodišču Evropske unije, je to potrdilo belgijsko zavrnitev. S tem je bil tudi postavljen standard delovanja držav EU, torej zavračanje humanitarne zaščite osebam, ki bežijo pred vojno.

Naše vlade ne le same zavračajo gostoljubje beguncem, temveč to preprečujejo tudi državaljanom, ki so begunce pripravljeni sponzorirati in s tem finančno breme prevzeti s pleč držav. A ta vzorec lahko spremenimo s pomočjo uradne evropske pobude, poznane tudi kot Evropska državljanska pobuda. Ko ta zbere milijon podpisov podpore, morata Evropski parlament in Evropska komisija prisluhniti sporočilom evropskih državljanov. V našem primeru bi to lahko pomenilo tudi spremembo migracijske zakonodaje EU na način, da bi posameznikom omogočila direktno pomoč beguncem.

Bi podprli Evropsko državljansko pobudo, ki od evropskih držav zahteva spremembo pravil in zakonodaje in s tem omogoči posameznikom, da lahko sami pomagajo beguncem, ki bežijo pred smrtijo?

Podpišite zdaj!