Home » Vrh Afrika-EU brez civilne družbe

Vrh Afrika-EU brez civilne družbe

Deset let po sprejetju Skupne strategije Afrika–EU (Joint Africa–EU Strategy, JAES), ki partnerstvo med Afriko in EU dviguje na strateško raven, ki je širša od odnosa donatorjev in prejemnikov pomoči, se je včeraj zaključil 5. Vrh Afrika–EU. Po napovedih naj bi tokratni Vrh v Abidjanu postavil temelje za prihodnje obdobje sodelovanja med kontinentoma. A žal na srečanju med kontinentoma ni bilo sprejeto nič več kot le politična deklaracija, ki ne vsebuje izvedbenih načrtov, in izjava o obsodbi trgovine z migranti v Libiji. Konkretnih usmeritev za partnerstvo za prihodnje obdobje torej ni.

V skladu s Skupno strategijo je civilna družba eden izmed deležnikov partnerstva. Toda na tokratnem Vrhu civilna družba ni dobila priložnosti, da bi v 2-minutnem prispevku nagovorila države EU in Afrike in prispevala svoj pogled na prihodnost partnerstva, navkljub trudu nekaterih EU držav, med drugim tudi Slovenije. FER, Deutsche Stiftung Weltbevoelkerung (DSW), Global Health Advocates, Wetlands International – European Association, Light for the World, Save the Children European Office, CONCORD, Disability and Development Work smo ob zaključku podale izjavo za javnost, v kateri smo razplet dogodkov obsodili.

Izjava za javnost v angleškem jeziku:
“For a partnership that has sold itself as being people centered and with a summit focusing on the importance of investing in youth, it is outrageous that civil society was prevented from speaking at the AU-EU Summit today, despite the fact that they were included in the agenda.

It is symptomatic of a process that has failed to accommodate meaningful participation for civil society, and makes a mockery the lofty rhetoric we have heard in Abidjan this week.”