Home » Vedno manj občutka sramu ob kršitvah človeških pravic

Vedno manj občutka sramu ob kršitvah človeških pravic

O konfliktu v Jemnu in negativnih posledicah, ki jih ima ta na napredek, dosežen na področju enakosti spolov, smo ta teden že pisali. Včeraj je Pisarna visokega komisarja Organizacije Združenih narodov (OZN) o humanitarni krizi v Jemnu objavila poročilo, kjer je ta označena za katastrofo, ki jo je v celoti povzročil človek. V obdobju med marcem 2015 in avgustom 2017 je, skladno s poročilom, v državi umrlo 5.144 civilistov, ranjenih je bilo 8.749.

 

Kršitve človekovih pravic v Jemnu so bile le ena izmed tem, o kateri je komisar za človekove pravice OZN Zeid Ra’ad Al Hussein govoril včeraj (5. 9. 2017) na Blejskem strateškem forumu. Izjemno zanimiva razprava z Al Husseinom je potekala pod taktirko Dana Damona, poročevalca BBC, v kateri je prodorni komisar, diplomatski veteran, prvi azijski, muslimanski in arabski predstavnik na tem mestu, podal številne iskrene poglede na stanje človekovih pravic v svetu.

Komisar meni, da mednarodne resolucije in deklaracije ne morejo vzpostavljati normativov na področju človekovih pravic, temveč mora do tega pripeljati praksa. Iz prve in druge svetovne vojne bi se bili morali naučiti, da delovanje, ki služi ozkim nacionalnim interesom, privede do težav in da je le delovanje v splošno korist tisto, ki naš planet naredi varen za vsakega posameznika in s tem za vse.

Al Hussein se je dotaknil boja proti terorizmu in s tem povezanimi praksami, ki pogosto kršijo človekove pravice v imenu varnosti. Žal so preveč pogosti primeri, ko so nedolžni posamezniki vrženi za zapahe.  S tem se ne le njih, temveč tudi njihove družine in prijatelje odtuji in lahko tudi pahne v smer, proti kateri naj bi se države v prvi vrsti borile. Govoril je o študijah, ki so preučevale boj proti Boko Haramu, in so pokazale, da je prav ta boj terjal več žrtev kot teroristi, ki naj bi jih kampanje poskušale ustaviti. Boj proti terorizmu ne more temeljiti na vojaških akcijah, potrebno je razumeti ideologijo teroristov in skladno s tem oblikovati večplasten in usklajen odgovor na grožnjo.

Po besedah komisarja je težko najti državo, ki bi bila imuna na kršitve človekovih pravic. Z migrantsko realnostjo je bila Evropa postavljena pod hudo preizkušnjo, kjer se je njena relativno dobra pozicija na področju človekovih pravic zamajala. Po njegovem mnenju so borci za človekove pravice svoje delo vedno temeljili na občutku sramu kršiteljev pravic – ko so izpostavili grozodejstvo, so vzbudili tako močno reakcijo med ljudmi, ki je še dodatno vzbudila občutke sramu med odločevalci. A žal opaža, da ta kritičen občutek sramu počasi izginja v glavah odločevalcev, kar zna pripeljati do vedno pogostejših kršitev človekovih pravic. Razkroj civilne družbe v številnih državah k temu nikakor ne bo pripomogel. A kljub temu – ali pa morda prav zato – je Al Hussein trdno prepričan, da je o kršitvah človekovih pravic vedno potrebno glasno govoriti.