Home » Več kot milijon ženskih kondomov v Ugandi

Več kot milijon ženskih kondomov v Ugandi

  • Drugo

Lansko leto je bilo s sredstvi Sklada Združenih narodov za dejavnosti o prebivalstvu (UNFPA) razdeljenih več kot milijon ženskih kondomov v Ugandi. V uporabi so od leta 1998, a žal jih večina ostaja neporabljenih. Raziskava, ki je bila opravljena med januarjem in marcem letos, je pokazala, da le 2 % ljudi povprašuje po ženskih kondomih in kar 98 % po moških. A zaloge teh, ki jih ugandska vlada brezplačno razdeljuje med svoje prebivalstvo, bodo predvidoma zadostovale le še do konca tega meseca.

Pomanjkanje 150 milijonov moških kondomov in izjemno nizko zanimanje za žensko različico kontracepcije zna negativno vplivati na napore ugandske vlade v boju proti HIV/AIDS.

Najbolj izpostavljeni virusu so homoseksualci, intravenski uživalci drog in ženske spolne delavke. Slednje trdijo, da so ženski kondomi neudobni, odvratni in uporabniku neprijazni, saj naj bi jih bilo potrebno ves čas spolnega odnosa držati, če je seveda cilj preprečevati prenos spolno neprenosljivih bolezni in neželnih nosečnosti. Veliko ženskih spolnih delavk se zato odloči za nezaščiten odnos, s katerim zaslužijo 7 evrov, za razliko od zaščitenega, za katerega prejmejo 1 evro več. S HIV/AIDS na bi bilo okuženih 37 % spolnih delavk in 13 % homoseksualcev, nacionalno povprečje okuženih pa se giblje okoli 7 %.

Z željo povečati uporabo številnih neizkoriščenih ženskih kondomov, so v Ugandi pričeli uvajati novo znamko kontracepcije, ki naj bi bila predvsem moškim bolj privlačna. Vzporedno s tem pa potekajo tudi kampanje za ozaveščanje in povečanje zanimanja za to vrsto zaščite, o pravilni uporabi kondomov in njihovi koristnosti. Nova bo tudi embalaža in ministrstvo za zdravje upa, da bo na novo zapakiran proizvod končno zaživel in prispeval k zniževanju HIV/AIDS v državi.