Home » Uganda na pol poti

Uganda na pol poti

Že dolgo nismo nič pisali o projektu FER v Ugandi, ki ga s podporo MZZ in v sodelovanju s partnersko HOCW izvajamo v Ugandi. Smo na pol poti in ponosno poročamo, da z večih vidikov celo prehitevamo z dejavnostmi. Tako je na zemljišču HOCW že zrastel vodnjak, zaradi katerega imajo kmetje in tudi drugo lokalno prebivalstvo ves čas dostop do čiste pitne vode. Prav tako se pred hišami  urbanih beguncev – tistih, ki sodelujejo v projektu in tudi tistih, ki te priložnosti niso dobili – množijo alternative gredice, ki rastejo iz starih plastičnih vreč in omogočajo dodatno pridelavo sveže zelenjave in krompirja.

Podnebne spremembe v zadnjih letih vedno bolj vplivajo na življenje v Ugandi, saj se sušna obdobja podaljšujejo, ko pa nalivi pridejo, so vedno močnejši in s seboj odnesejo zemljo, pridelke in domove. Ta teden je na vzhodu države zaradi posledic zemeljskega plazu umrlo 40 ljudi, 400 je še pogrešanih, podobno smo lahko brali tudi aprila letos. V tem istem obdobju so se tudi kmetje na zemljišču HOCW soočali z močnimi padavinami, ki so odnašala zemljo, a so s pomočjo lokalnih kmetijskih strokovnjakov težave hitro odpravili.

Ker se ob zemljišču HOCW nahaja voda, je bil v letošnjem letu tudi izgrajen namakalni sistem, ki urbanim beguncem omogoča bogato setev v vseh obdobjih, sušnih in deževnih. Čeprav je projekt načrtoval le proizvodnjo osnovnih živil in zelenjave, so letos poleti posadili tudi nasade avokada, manga, pomaranč, papaje in banan in trenutno se le papaja nekoliko upira pri rasti.

V zadnjih mesecih pa so zaposleni HOCW stopnjevali tudi ozaveščanje kmetov oziroma njihovih družin o pomenu raznolike prehrane. Raznolike tako z vidika potrebe po uživanju različnih živil s čim večjo hranilno vrednostjo, kot tudi z vidika potreb posameznikov v različnih življenjskih obdbojih, naj si bodi nosečih ali doječih žensk, otrok, starejših ali pa bolnikov.

Počasi pa tudi FER-ovki načrtujeva najin obisk v Ugandi, ki bo potekal konec novembra in v začetku decembra. Tokrat bomo več pozornosti namenili podnebnim spremembam in humanitarnim krizam, načrtovali bomo tudi načine za zmanjševanje vpliva udeležencev v projektu na okolje. Prav tako bomo poglobili iskanje povezav med vidikom spola in uspešno izvedbo projekta oziroma izboljšanjem položaja žensk v skupnosti. Če pa bo sreča mila, bomo že pojedli prva jajčka kokoši, ki bodo svoje domovanje v kratkem našla na zemljišču HOCW.