Home » Smo gostoljubna Evropa

Smo gostoljubna Evropa

“Vsak dan sproti sem moral sprejeti najtežjo odločitev, s katero se lahko sooči posameznik. Odločiti sem se moral koga bom rešil pred utopitvijo. Najprej smo poskusili rešiti otroke. Ko smo jih potegnil ven iz ledeno mrzle vode, so bile njihove noge najhladnejše male noge, ki sem se jih kadarkoli v življenju dotaknil.«

To so besede Manuela, španskega gasilca, ki mu bodo kmalu sodili za tihotapljenje ljudi. Sodili mu bodo za reševanje ljudi, ki bi se sicer utopili pred Lezbosom. Številni pogumni prostovoljci v Evropi s svojo pomočjo vsak dan tvegajo, da bodo izpostavljeni podobni usodi kot Manuel. A to se lahko spremeni.

S partnerji v evropskih državah smo pripravili uradno evropsko pobudo, poznano tudi kot Evropsko državljansko pobudo. Ko ta zbere milijon podpisov podpore, morata Evropski parlament in Evropska komisija prisluhniti sporočilom evropskih državljanov. V našem primeru bi to lahko pomenilo tudi spremembo migracijske zakonodaje EU, ki trenutno kriminalizira sočutje in solidarnnost.

Prostovoljci kot so Manuel rešujejo življenja zaradi kolektivne odpovedi vlad EU. Ljudje ob vstopanju v Evropo še vedno umirajo – letos jih je 1783 umrlo pri prečkanju Sredozemskega morja, v zadnjem letu pa je tudi Kolpa postala smrtonosna za migrante, saj se je v njej utopilo 12 oseb.

Do vedno novih smrti prihaja zaradi pomanjkljive EU zakonodaje. Naša pobuda #EvropaGostoljubja poziva k oblikovanju pravil in zakonov, ki bodo prostovoljcem kot so Manuel dopuščali pomoč sočloveku. Manuel je pokazal, da ima Evropa tudi gostoljuben obraz. Če sedaj strnemo vrste, pokažemo tako podporo pogumnim ljudjem kot so Manuel, istočasno pa tudi naslovimo izvor problemov, to je šibka EU zakonodaja. Če bi ljudje, ki bežijo pred vojno in drugimi grozovitostmi, to lahko storili na varen način, potem prostovoljcem kot je Manuel ne bi bilo potrebno zaradi pomoči sočloveku žrtvovati lastne svobode.

Se strinjaš? Podpiši zdaj!