Home » Smo gostoljubna Evropa

Smo gostoljubna Evropa

Ker se v zadnjih letih naše vlade spopadajo z izzivi pri obravnavanju migracij, smo mi, evropski prebivalci, študenti, prostovoljci, družine, sindikati in različne skupnosti priskočili na pomoč. A naša pravica pomagati sočloveku je vedno pogosteje kriminalizirana. Na tisoče Evropejcev je bilo v zadnjih letih oglobljenih ali pa so celo morali v zapor in to zgolj zaradi nudenja humanitarne pomoči ljudem, ki bežijo pred vojno ali drugimi oblikami preganjanja.

Zadnji primer poizkusa kriminalizacije nudenja humanitarne pomoči se je 21. Avgusta letos pripetil v Grčiji. Sirsko begunko Sarah Mardini in nemškega državljana Seana Binderja so aretirali medtem, ko sta na Lezbosu opravljala prostovoljno delo pri humanitarni organizaciji Emergency Response Centre International. Prostovoljca sta zaprta v strogo varovanem zaporu v Atenah, obtožena tihotapljenja z ljudmi. To ni Evropa, ki jo želimo. In skupaj lahko tem dejanjem povrnemo njihovo pravo vrednost, ki izhaja iz evropskih in človeških vrednot sočustvovanja, prijaznosti in skupnosti.

Prav zato smo evropske organizacije iz različnih držav združile moči in oblikovala se je vseevropska pobuda #WelcomingEurope, s katero si želimo ponovno pridobiti pravico do pomoči. V pobudi zahtevamo 3 stvari:

  1. Evropski državljani želijo pomagati beguncem ter jim ponuditi varen dom in novo življenje. Želimo, da Evropska komisija zagotovi neposredno podporo lokalnim skupinam, ki pomagajo beguncem z že pridobljenim vizumom države sprejema.
  2. Nihče ne bi smel biti kazensko preganjan ali kaznovan zaradi nudenja humanitarne pomoči ali pribežališča. Želimo, da Evropska komisija zaustavi tiste države, ki kaznujejo prostovoljce, ki pomagajo beguncem.
  3. Vsak ima pravico do pravnega varstva. Želimo, da Evropska komisija zagotovi učinkovitejše načine in predpise za zaščito vseh žrtev izkoriščanja in kriminala v Evropi ter vseh žrtev kršitev človekovih pravic na naših mejah.

In kako lahko ti sodeluješ? Klikni na spletno stran www.forumfer.org, kjer lahko podpišeš peticijo z zgornjimi zahtevami. Če bomo do februarja 2019 v vseh sodelujočih državah zbrali 1 milijon podpisov, bodo naše zahteve obravnavane v Evropskem parlamentu in v Evropski komisiji. Več informacij lahko najdeš na uradni spletni strani pobude.

TOREJ: PODPIŠI IN DELI INFORMACIJO S SVOJIMI PRIJATELJI!