Home » Še je čas…

Še je čas…

In takole počasi raste oddeja solidarnosti v okviru kampanje Smo gostoljubna Evropa. Jutri, ob mednarodnem dnevu migrantov, bomo skupaj sešili vse kvadratke, ki so v zadnjem mesecu nastajali po celi Sloveniji, v podporo solidarni in človekoljubni Evropi.

Pomemben korak v to smer pa je bil 11. decembra izglasovan v Evropskem parlamentu. Poslanci so namreč podprli vzpostavitev novega sistema humanitarnih vizumov EU, Evropsko komisijo pa pozvali, da naj do konca marca 2019 pripravi zakonodajni predlog za vzpostavitev tovrstnih vizumov, ki bi še nadalje ostali v pristojnosti držav članic. Begunci bi tako lahko za mednarodno zaščito zaprosili že izven evropskega ozemlja, na veleposlaništvu članice EU, in s tem dobili priložnost za varno pot iz nevarne situacije. Evropski poslanci so opozorili, da je zaradi pomanjkanja varnih in zakonitih poti 90 % vseh beguncev na evropska tla vstopilo na tako imenovan nezakoniti način. Vzpostavitev humanitarnih vizumov bi po njihovem mnenju ne le zmanjšala število smrtnih žrtev na morju in rekah, teveč tudi prispevala k boju proti tihotapljenju z ljudmi ter vzpostavitvi učinkovitejšega azilnega sistema.

Če torej še niste skvačkali svojega koščka solidarnosti, je za to še čas do jutri. Če pa vam kvačkanje ne gre najbolje izpod prstov, lahko svoj glas za solidarno Evropo oddate na www.forumfer.org.