Home » Reševanje sveta za lenuhe 1. del

Reševanje sveta za lenuhe 1. del

 • Okolje

Odprava skrajne revščine. Boj proti neenakosti in nepravičnosti. Zaustavitev podnebnih sprememb. Uf!  Globalni cilji za trajnostni razvoj Združenih narodov so pomembni cilji, ki lahko spremenijo svet, vendar morajo v procesu sodelovati vlade, mednarodne organizacije in svetovni voditelji. Neverjetno se zdi, da bi lahko povprečen človek kar koli spremenil. Naj posameznik obupa?
Ne! Sprememba se začne z vami, s tabo. Resno. Vsak človek na zemlji – tudi najbolj ravnodušna in lena oseba med nami – je del rešitve. Na srečo obstaja nekaj zelo preprostih stvari, ki jih lahko vpeljemo v naš vsakdanjik, in če bomo to storili vsi, bomo dosegli ogromno spremembo.
Zbrali smo nekaj ukrepov, s katerimi lahko obrnemo stvari na bolje, in jih razdelili v tri tematske sklope, ki si bodo sledili vsak teden: 1.) Stvari, ki jih lahko narediš z domačega kavča; 2.) Stvari, ki jih lahko narediš doma; 3.) Stvari, ki jih lahko narediš zunaj.
Začenjamo s stvarmi, ki jih lahko narediš z domačega kavča. Akcija!

Stvari, ki jih lahko narediš z domačega kavča

 1. Prihrani energijo tako, da električne naprave po uporabi popolnoma izključiš. To velja tudi za osebni računalnik.
 2. Klasične papirnate račune zamenjaj z elektronskimi. Če ne rabiš papirja, ni treba sekati gozdov.
 3. Ne le všečkaj, tudi deli. Če prebereš zanimivo objavo na družbenih omrežjih, npr. o ženskih pravicah ali migrantski problematiki, jo deli, da jo bodo videli še ostali ljudje v tvojih mreži.
 4. Povej naglas. Zahtevaj od svojih politikov na lokalni in tudi državni ravni, da se vključijo v iniciative, ki ne ogrožajo ljudi ali planeta, v skladu s Pariškim sporazumom, katerega podpisnica je tudi Slovenija.
 5. Ne tiskaj. Si na spletu našel_a nekaj pomembnega? Shrani stran med priljubljene ali jo zatakni v opomnik.
 6. Ugašaj luči. Tvoj televizijski sprejemnik ali računalniški ekran oddaja sij, zato ugasni ostale luči, če jih res ne potrebuješ.
 7. Razišči spletno ponudbo in kupuj le od podjetij, ki poslujejo trajnostno in ne škodujejo okolju.
 8. Prijavi spletne nasilneže. Ukrepaj, če opaziš nadlegovanje ali neprimerne zapise na forumih, v komentarjih pod članki ipd.
 9. Bodi obveščen_a. Spremljaj svoje lokalne novice in ostani v stiku z Globalnimi cilji na spletu in prek družbenih omrežij @GlobalGoalsUN.
 10. Povej nam, kaj ti počneš za dosego globalnih ciljev z uporabo hashtaga #globalgoals na družbenih omrežjih.
 11. Poleg navedenega, se lahko potrudiš zmanjšati emisije toplogrednih plinov! Lahko izračunaš svoj ogljični odtis in kupiš podnebne kupone na Climate Neutral Now.