Home » PRINCI IN NJIHOVE PRINCESE

PRINCI IN NJIHOVE PRINCESE

“Spolni stereotipi zajemajo posplošene značilnosti in so odraz dojemanja žensk in moških, razlik med njimi ter njihovih družbenih vlog.” (Ministrstvo za družino, delo, socialne zadeve in enakost spolov, Aktivni.Vsi)

Naša življenja so prežeta s spolnimi stereotipi. Ko smo še majhni, nam v glave vcepijo, da so fantje ustvarjalci. Medtem ko so za dekleta pomembnejše prijateljice in skrb za dobrobit družbe.

Ko odrastemo, nas predvsem ženske neprestano opozarjajo kakšne moramo biti: lepe, nežne in čutne.

K lepoti sodi tudi vitkost. Če pa ne ustrezamo tej družbeni predstavi, nam v teh vročih dneh modna industrija ponudi rešitev.

Poleg odvečnih kilogramov so poleti večna nadloga tudi komarji. Vse skrbi so odveč, kajti tudi za ta izziv so odkrili rešitev – magnetno zaveso!

Ob tem pa so poskrbeli tudi za lahko prehajanje iz notranjih v zunanje prostore, da bodo dekleta in žene brezskrbno lahko poskrbele za dobrobit svojih moških, ki v nadaljevanju reklame sedijo za mizo in čakajo na pijačo, vmes pa tudi kramljajo po telefonu.

Spolni stereotipi imajo številne negativne posledice na naša življenja. Med drugim vplivajo na naša pričakovanja o obnašanju in mišljenju, določajo kaj je “primerno” in kaj “sprejemljivo”, vplivajo na čustovanje in izražanje čustev, pa tudi na delitev skrbstvenega dela doma in posledično na iskanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem.

Spolni stereotipi prispevajo k ohranjanju neenakomerno porazdeljene moči med ženskami in moškimi, lahko jo tudi krepijo. Zato jih je potrebno identificirati, razbijati, dekonstruirati in odpravljati. In prav to je namen naše igre s kartami v nastajanju “Tako je!”. Vsem, ki boste na naš elektronski naslov info@forumfer.org poslali oziroma na našo Facebook stran prilepili sliko ali citat spolnega stereotipa, na katerega ne pristajate, bomo podarili set kart – obljubimo obilico zabave, ob tem pa ne bo šlo brez odkrivanja nezavednih stereotipov.