Home » Pot mlade begunke iz Južnega Sudana

Pot mlade begunke iz Južnega Sudana

Uganda je država z enim izmed največjim številom begunskega prebivalstva na svetu. Položaj beguncev je relativno dober, vsaj na papirju naj bi imeli enake pravice kot Ugandčani, prepovedana jim je pravica do političnega udejstvovanja. Zaradi njihovega položaja se številni begunci, ki v večji meri živijo v urbanih okoljih, kjer so deležni zelo majhne mednarodne podpore, samoorganizirajo in združujejo v nevladnih organizacijah, seveda z željo izboljšanja lastnega položaja in samozadostnosti.

Leta 2014 sva FER-ovki prvič prostovoljno delali pri eni izmed teh organizacij, Hope of Children and Women Victims of Violence, ki jo je ustanovil begunec iz Konga. Prostovoljska izkušnja se je tudi s podporo Ministrstva za zunanje zadeve razvila v tesno sodelovanje z organizacijo in begunci, ki so vključeni v njene programe in delo.

Na zadnjem obisku v Ugandi je nastal kratek posnetek, v katerem si lahko ogledate pot, ki jo je morala prehoditi mlada begunka iz Južnega Sudana, v upanju, da najde boljše življenje za sebe in svoje otroke. Video je del projekta, ki ga sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. Predvajamo ga tudi udeležencem pobegov po Ljubljani, s katerimi ob zaključku poteka razprava o begunski realnosti.