Home » Pomoč ljudem ni kriminalno dejanje

Pomoč ljudem ni kriminalno dejanje

V petek smo že pisali o zadnjem odmevnem poizkusu kriminalizacije nudenja humanitarne pomoči, ki se je 21. avgusta dogodil v Grčiji. Zaradi pomoči beguncem in migrantom sta bila na Lezbosu aretirana sirska begunka Sarah Mardini in nemški državljan Sean Binder. Ne glede na to, da je bilo njuno prostovoljno delo usmerjeno pomoči potrebnim, sta obtožena tihotapljenja z ljudmi.

V okviru vseevropske državljanske pobude #EvropaGostoljubja je 60 organizacij civilne družbe, med njimi tudi FER, grške oblasti pozvalo naj obtožena izpustijo iz strogo varovanega zapora do sojenja. Sarah Mardini in Sean Binder se trenutno nahajata v priporu v predkazenskem postopku in kot mnogi posamezniki in organizacije, ki migrantom in beguncem v Evropi nudijo prvo pomoč in podporo, bosta lahko pristala v zaporu.

Evropska civilna družba odločno nasprotuje ustrahovanju in kaznovanju prostovoljcev in nevladnih organizacij. Prakse nekaterih držav EU, ki kriminalizirajo solidarnost in nudenje nujne pomoči migrantom in beguncem, ogrožajo temeljne vrednote, na katerih je bila zgrajena Evropa po drugi svetovni vojni. Žal smo tudi v Sloveniji v zadnjih dneh priča najmanj spornemu obtoževanju nevladnih organizacij o njihovem domnevno nezakonitem delovanju.

In kaj lahko storite vi?
Podprete lahko pobudo #FreeHumanitarians, evropskim odločevalcem pa lahko s podpisom vseevropske državljanske pobude #EvropaGostoljubja pošljete jasno sporočilo, da pomoč ljudem ni kriminalno dejanje!