Home » Pomanjkanje vode za četrtino otrok sveta

Pomanjkanje vode za četrtino otrok sveta

  • Okolje

UNICEF napoveduje, da bo leta 2040 eden od štirih otrok oziroma malo manj kot 600 milijonov otrok širom sveta živelo v izjemnem pomanjkanju vode. K temu bo v veliki meri prispevalo povečanje globalnega povpraševanja po vodi zaradi industrializacije, rasti prebivalstva, demografskih sprememb, večje proizvodnje hrane in večje potrošnje. Pomirjujoče večerno tuširanje po napornem dnevu, pranje avtomobila ali še raje avtomobilov, zalivanje vrtov in več mesnih obrokov – vse to prispeva k pomanjkanju vode.

Leto 2016 je bilo po podatkih NASA najtoplejše leto od pričetka beleženja globalnih temperatur leta 1880. Pred tem je bilo najtoplejše leto 2015 in pred tem leto 2014. Zaradi naraščajočih temperatur se dviguje gladina morja, kar lahko privede do salinizacije virov sladke vode, ki s tem postane nepitna. Naraščajoče temperature prav tako povzročajo suše in poplave, kot tudi porast bolezni, povezanih z vodo. Te so že danes eden glavnih vzrokov za smrt otrok, mlajših od 5 let: 800 otrok, starih med 1 in 5 let, vsak dan umre zaradi driske.

Suše za otroke ne pomenijo le pomanjkanja vode, temveč tudi veliko prehojene poti za iskanje vode, velikokrat na račun šolanja. Najpogosteje so deklice tiste, ki se odpravijo na pot, kjer so lahko izpostavljene napadom in nasilju. Deklice in ženske vsak dan prehodijo 200 milijonov ur na globalni ravni, da prinesejo vodo za svoje družine.

Zaradi suš prihaja do manjšega pridelka, umiranja živine, padca prihodkov, naraščanja cen hrane in pomanjkanja prehranske suverenosti, kar samo poglablja že obstoječo revščino ali celo spodbuja migriranje kot edino možnost za preživetje. Tisti, ki že danes trpijo za revščino, bodo najtežje kos posledicam podnebnih sprememb.