Home » Podnebne spremembe, nevarnost za človeštvo!

Podnebne spremembe, nevarnost za človeštvo!

Aldo razmišlja

Ste se kdaj vprašali, zakaj se vse spreminja in zakaj se je porušila harmonija odnosov med človekom in naravo?

Vsekakor DA.

Vsi se zavedamo, da smo ljudje največja nevarnost sebi. Prav mi z namernimi ali nenamernimi dejanji z lastnimi rokami uničujemo vse, kar je ustvarila narava. Učinek teh dejanj povzroča tudi eno največjih težav stoletja, podnebne spremembe.

Po poročilih najpomembnejših svetovnih organizacij za ohranjanje naravne raznolikosti naj bi bile podnebne spremembe tako močne, da bodo njihove posledice, zlasti za človeštvo, usodne.

Podobno kot drugod po svetu tudi v Albaniji podnebne spremembe ves čas opozarjajo nase.

V zadnjih dvajsetih letih letni časi izgubljajo podnebne značilnosti. Zime so postale milejše in krajše, poletja pa postajajo vse bolj vroča in daljša na račun pomladi in jeseni, ki izginjata. A to je le vidni del. Za njim se skrivajo najhujše posledice, kot so propadi ekosistemov, pomanjkanje hrane, vode, zdravstvene težave itd.

Ali se sploh kdo trudi preprečiti to grožnjo?

V Albaniji se izvajajo minimalistični projekti za preprečevanje sprememb, ki pa očitno niso zadostni, saj nimajo podpore prebivalstva. Potrebujemo pomoč različnih, večjih organizacij in projektov,  umanjkanje katerih že dolgo časa čutimo.

Toda kaj je še treba narediti?

To je vprašanje, ki si ga mora zastaviti vsak od nas. Ker spremembe prihajajo od nas samih, naložba v našo prihodnost, v bolj zdravo in varno prihodnost prihaja od nas. Zato se moramo vsi potruditi, da nadzorujemo svoja dejanja. Poskušajmo biti previdni.

Odločno kričimo: “ČUVAJMO NAŠO ZEMLJO, ZA NAŠO PRIHODNOST!”

Skrbna sedanjost danes za varno prihodnost jutri!

Avtor: Aldo Ceko

Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 
Oznake: