Home » Otvoritev projekta v Albaniji

Otvoritev projekta v Albaniji

Včeraj je v Puki potekala uradna otvoritev FER-ovega projekta v Albaniji, ki naslavlja razmerja moči med ženskami in moškimi v albanski družbi. Slavnostne otvoritve projekta, ki se je pričel odvijati spomladi letos, so se udeležili številno gosti, med drugim tudi veleposlanica Slovenije v Tirani, Lea Stančič, župan Puke Gjon Gjonaj, uporabnice in njihove družine ter številni prebivalci Puke.

​Župan Puke je izrazil močno podporo projektu, ki bo občini prinesel otipljive rezultate. Poleg ekonomskega opolnomočenja župan vidi tudi potencial za pozitivne premike v socialnem položaju žensk. Veleposlanica je pozdravila projekt slovenskih nevladnih organizacij, ki v Albaniji že dolgo časa niso bile prisotne. Od projekta pričakuje trajnost in rezultate, torej nadaljevanje aktivnosti tudi po preteku financiranja. Istočasno se veseli sira, ki ga bo ženska kooperativa, predvideni plod projekta, proizvedla.

Predstavnica FER se je osredotočila na različne vidike opolnomočenja žensk, ki presegajo ekonomsko neodvisnost in spreminjajo razmerja moči med spoloma v družbi. Tekom projekta bodo izvedene številne aktivnosti, ki bodo delovale v to smer, med drugim usposabljanja žensk o njihovih pravicah in o nasilju v družini, tehnična usposabljanja, s katerimi bodo ženske pridobile možnost za ekonomsko neodvisnost, ter izgradnja ženske kooperative. Slednja pomeni ne le boljše priložnosti za ekonomsko delovanje, temveč tudi in predvsem ustvarjanje novega prostora za ženske v družbi, ki jim nudi tudi možnost večjega vplivanja znotraj skupnosti. Da o povečevanju zaupanja in ustvarjanju ženske solidarnosti niti ne govorimo.