Home » #NotATarget

#NotATarget

V soboto je bil svetovni humanitarni dan. Tokratno sporočilo je bilo #NotATarget, ki se je nanašalo na civiliste, ki so proti svojim željam vpeti v in pogosto tudi žrtve nasilja. Generalni sekretar Organizacije Združenih narodov (OZN) je mednarodno skupnost pozval k okrepljenemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, kot tudi k večji zaščiti civilistov, vključno s humanitarnimi in zdravstvenimi delavci.

Tudi humanitarni delavci so pogosto žrtve nasilja. V letu 2016 je bilo 288 takih oseb, 100 med njimi ne bodo več zagledale luči sveta. To je nekoliko manj kot je bilo v letu 2016 v Sloveniji smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Med žrtvami je kar 85 % lokalnih humanitarnih delavcev, kljub temu, da nacionalne in lokalne humanitarne organizacije dobijo le 0,2 % direktnega humanitarnega financiranja.

Dve tretjini vseh napadov se je v letu 2016 odvilo v štirih državah: Južni Sudan, Afganistan, Sirija in Demokratična Republika Kongo. Da je Afganistan na drugem mestu glede nasilja nad humanitarnimi delavci, je verjetno relevanten podatek za odločevalce v procesih podeljevanja statusa begunca. Kot je tudi število afganistanskih civilnih žrtev: v letu 2016 jih je umrlo 3498, 7920 pa je bilo ranjenih. No, kljub temu število pozitivno razrešenih afganistanskih prošenj upada, tudi v Sloveniji. Zato ni odveč ponoviti poziv generalnega sekretarja OZN: mednarodno pravo je potrebno spoštovati!