Home » Kvačkarija v modrem in rumenem

Kvačkarija v modrem in rumenem

Zakaj kvačkamo? Ker je to naš način izražanja solidarnosti z ljudmi, ki bežijo pred vojnami ali drugimi načini preganjanja. In ker je solidarnosti v Evropi vedno manj, želimo na to opozoriti. Prebežnikom smo namreč dolžni nuditi zaščito, to je naša moralna in zakonska obveza. Zato smo, še preden smo začeli kvačkati, postali del vseevropske kampanje Smo gostoljubna Evropa, ker verjamemo:

  • Da sta prostovoljstvo in humanitarna pomoč izraz solidarnosti in podpora v trenutkih nemoči. In da nudenje prostovoljne pomoči preganjanemu človeku, ki se je zgolj z nahrbtnikom znašel v Sloveniji, ni nič drugače od prostovoljne pomoči nepokretni sosedi, ki sama ne zmore več po nakupih v trgovino. In da se nobene oblike prostovoljne humanitarne pomoči ne sme kaznovati.
  • Da lahko zmanjšamo število smrtnih žrtev v Sredozemskem morju in na Kolpi. Kako? Tako, da posamezniki ali skupnosti sponzorirajo begunce in jim tako omogočijo zakonit in varen prihod v Evropo, prav tako pa jim pomagajo pri integraciji v lokalno skupnost. Take oblike sponzorstva v Kanadi poznajo že 40 let,  izvajajo pa se tudi v Veliki Britaniji, Avstraliji in Argentini.
  • Da imamo vsi ljudje pravico do pravnega varstva. Naj si bodi, če nas izkoriščajo kot delavce, če je bilo zoper nas storjeno kriminalno dejanje ali pa, če so nam bile kršene katerekoli druge pravice. In da z odrekanjem pravic delu prebivalstva spodkopavamo pravni sistem, ki nam zagotavlja spodobno življenje.

S kampanjo, ki poteka v vseh državah Evrope, želimo spomniti in obuditi Evropo, na katero smo bili tako zelo ponosni. In kako lahko vi prispevate k uspehu kampanje?

Lahko dodate svoj podpis, in sicer na www.forumfer.org. Ker je to uradna EU pobuda, boste morali podati nekoliko več informacij, ki se zbirajo v centralnem registru v Nemčiji in bodo dostopne izključno samo uradnim osebam v Evropski komisiji.

Lahko primete v roke svoje kvačke, rumeno in modro prejo in pričnete z ustvarjanjem kvadratkov v uradnih barvah kampanje. Ne razmišljajte o velikosti in vzorčkih, saj bomo vaše izdelke 18. decembra, ob mednarodnem dnevu migrantov, skupaj sešili in razobesili na ograjo Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani. Če pa vaših izdelkov ne boste mogli dostaviti v Ljubljano, upamo, da boste našli kakšno drugo ograjo, drevo ali okno, na katere jih boste lahko razobesili, fotografije pa delili z nami.

Kvačkati bomo začeli ob 17h, in sicer v okviru Sejma dobrih praks, namenjenega osebam z mednarodno zaščito in prosilcem za azil, ki ga organizirata Humanitas in Mirovni inštitut. Upamo, da se nas bo zbralo čim več in bomo sešili dolgo dolgo ogrinjalo solidarni Evropi. Pa zabavno kvačkanje do takrat!