Home » HEJ, kam gre ta svet?

HEJ, kam gre ta svet?

Izdali smo knjižico HEJ, kam gre ta svet? (pdf), ki vključuje refleksije mladih in strokovnjakov o podnebnih spremembah, migracijah, enakosti spolov in razvojnem sodelovanju.

Neenakosti na globalni ravni so v porastu, epidemija koronavirusa jih je brutalno izpostavila in še poglobila, zato je nujno potrebno nasloviti vprašanja nevzdržnega razvoja in krhanja že priborjenih človekovih pravic. Razvojno sodelovanje, humanitarna pomoč in globalno učenje so v pomoč pri tem, a hkrati je treba zvišati tudi podporo javnosti tem področjem ter zavedanje javnosti, predvsem mladih, da se svet vedno hitreje spreminja in žal ne le na bolje.

Ker do napredka in razvoja lahko pride le na podlagi povezovanja in usklajenega delovanja, smo k razmisleku o zgornjih področjih povabili mlade in strokovnjake iz Slovenije, Albanije in Ugande. Njihovi prispevki se osredotočajo na osebne izkušnje in kažejo realnost v teh treh državah ter drugod po svetu.

Kakšna je naša prihodnost? Kam gre ta svet? Zakaj še vedno neenaka obravnava žensk in moških? Zakaj delitev na nas in njih? Zakaj v primeru podnebnih katastrof ne pride do podobnih sprememb kot smo jim bili priča ob pojavu koronavirusa? Smo pripravljeni kaj storiti, da se naše življenje ne bo spremenilo v kaos? Se zavedamo nove realnosti?

Oznake: