Home » FER še tesneje vpet v JAES

FER še tesneje vpet v JAES

FER je s februarjem postal član usmerjevalne skupine Odbora civilne družbe za Skupno strategijo Afrika – EU (Joint Africa – EU Strategy, JAES). Odbor združuje evropske organizacije civilne družbe, s ciljem zagotavaljanja njihovega sodelovanja na vseh ravneh JAES.

​Po 5. Vrhu Afrika – EU, ki je novembra 2017 potekal v Abidjanu, je pomembna naloga Odbora prav ponovna vključitev civilne družbe v politični dialog med kontinentoma. Skladno z JAES, je civilna druža eden izmed deležnikov partnerstva, a novembra lani ni dobila priložnosti sodelovanja na Vrhu.  To je bila prva izključitev civilne družbe v desetletnem obstoju partnerstva, ki kaže na vsesplošen trend krčenja prostora za delovanje civilne družbe.

Zadnji Vrh je vnesel novo dinamiko v odnose med kontinentoma. Če je bilo do tedaj krmilo v rokah EU, so predstavniki afriških držav in institucij v Abidjanu jasno in glasno dali vedeti, da pričakujejo bolj uravnotežene odnose v prihodnje. Zanimivo bo videti kakšen vpliv bo ta sprememba imela na pogajanja za novi sporazum med EU in Afriko, Karibi in Pacifikom (post-Cotonou), ki se bodo pričela v drugi polovici 2018. Kot kaže, naj bi bil JAES vključen v novi sporazum in nadomeščen z novim regionalnim dogovorom med EU in Afriko. V prihodnje nas čaka torej veliko dela, o čemer vas bomo tudi redno obveščali.