Home » Čigava je moč?

Čigava je moč?

Prešernovo gledališče 8. marca ob 19.30 na oder znova postavlja dramo Davida Ivesa Venera v krznu, in sicer pod častnim pokroviteljstvom FER, ki bo po predstavi organiziralo okroglo mizo. Na njej bodo sodelovali antropologinja Svetlana Slapšak, profesor na Filozofski fakulteti v Mariboru in družbeni kritik Boris Vezjak, filozofinja in pisateljica Mojca Kumerdej, igralca Vesna Pernarčič in Borut Veselko ter režiser Primož Ekart. O delitvi moči med spoloma bodo razmišljali v kontekstu slovenske družbe in današnjega časa, pogled pa usmerili tudi v prihodnost oziroma v vprašanje – je to razmerje fiksno ali spremenljivo. Okroglo mizo bo moderirala Ana Kalin iz FER.

Ameriški dramatik, scenarist in romanopisec David Ives, avtor dramskega dela Venera v krznu, je za osnovo vzel eno izmed najslavnejših novel avstrijskega pisatelja Leopolda von Sacher-Masocha, razvpitega avtorja, čigar priimek je skorajda sinonim za mazohizem in spolno perverzijo. Toda avtorju se, vsaj v primeru Venere, ob tovrstnem označevanju godi huda krivica, saj se v omenjenem delu loteva vloge seksualno osvobojene ženske. Davnega leta 1870, ko je roman izšel, je postavil ogledalo takratni prevladujoči podobi družbeno in seksualno zatrte in moškemu podrejene ženske, ki ji pripada zgolj vloga matere in žene. Za tiste čase je bilo to šokantno razkritje.

Zgodba je kot naročena, da ob njej razmislimo in se tudi v objemu sodobnosti vprašamo: Čigava je moč?, kot smo naslovili okroglo mizo. Po sledeh predstave se bomo z gosti osredotočili na vprašanja, povezana z razmerjem moči med spoloma. Če bomo sprva raziskovali, kakšno je trenutno stanje, bo pogovor namenjen iskanju alternativnih družbenih pravil in norm, ki kot zmagovalca ne bi določali nobenega spola, temveč celotno družbo. Zanemarili pa ne bomo niti orodij, ki bi nam lahko pomagala privesti do spremembe, kar v vedno bolj razcepljeni družbi ni ravno lahka naloga.

Boj za pravice žensk poteka več kot dve stoletji in v našem delu sveta se je v tem obdobju veliko spremenilo. Še vedno pa ostaja kar nekaj prostora za izboljšave. V zadnjem letu in pol se tako pospešeno razkrivajo zgodbe spolnih zlorab, predvsem storjene nad ženskami, ki pa so na stežaj odprle vrata za pogovore o neenakostih in podrejenostih žensk v družbi. In razprave so sledile – take v podporo gibanju za odpravo neenakosti, kot take v bran tradicionalnim vrednotam v družbi. Ob tem se je ponovno odprlo nemalo vprašanj. Kako zniževati neenakosti med spoloma na način, ki ne antagonizira dela družbe in s tem zavre napredka? Kako razumevanje koncepta moči spremeniti iz nadvlade in podrejanja v krepitev sebe ob istočasni krepitvi drugih? Je to sploh mogoče?

Vstopnice so tokrat po načelu ‘plačaš eno, dobiš dve’ na voljo pri blagajni Prešernovega gledališča. Prosimo, da udeležbo potrdite v tajništvu gledališča na telefonski številki 04 280 49 00 ali na elektronskem naslovu pgk@pgk.si najpozneje do četrtka, 7. marca 2018, do 12. ure.