Home » Države v razvoju za podnebne prilagoditve potrebujejo več sredstev

Države v razvoju za podnebne prilagoditve potrebujejo več sredstev

Države v razvoju potrebujejo za ukrepe za zaščito pred podnebnimi spremembami do desetkrat več sredstev, kot jim jih svet namenja trenutno. Za prilagoditvene ukrepe do leta 2030 bi potrebovale 300 milijard dolarjev letno, do leta 2050 pa celo 500 milijard dolarjev letno, v svojem poročilu opozarja Program Združenih narodov za okolje (UNEP).

Izvršna direktorica UNEP Inger Andersen je pozvala: “Nov korak je potreben zdaj!” Kot je izpostavila, je treba pospešiti ambicije za financiranje ukrepov za prilagoditev na spremembe, kot so intenzivne nevihte, poplave in suše, saj bo le tako mogoče pomembno zmanjšati škodo in izgube zaradi globalnega segrevanja.

Najbolj so sicer na udaru revne države, ki so v okviru podnebne konference COP26, ki poteka v Glasgowu, razvite države pozvale k spoštovanju zaveze, da jim za zaščito pred podnebnimi spremembami letno namenijo 100 milijard dolarjev. Doslej se jim je zagotavljalo le del tega zneska, v celoti pa naj bi ga prejele najhitreje prihodnje leto.

Leta 2019 so bogate države državam v razvoju na račun podnebnih sprememb namenile 79,6 milijarde dolarjev, pri čemer pa sta šli dve tretjini teh sredstev za zmanjšanje izpustov, ne za same prilagoditvene ukrepe.

Vir: STA

 

Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 
Oznake: