Home » Univerzalni temeljni dohodek – ste zanj?

Univerzalni temeljni dohodek – ste zanj?

V nedeljo, 5. junija 2016, so švicarski volivci na referendumu z veliko večino zavrnili pobudo za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Vendar zagovorniki UTD kljub temu govorijo o uspehu, saj je za glasovalo 23,1 % volivcev, kar naj bi bilo mnogo več od pričakovanj. Razprava o UTD se nadaljuje tudi na mednarodni ravni. Sorodna nemška iniciativa naj bi že prihodnji teden v Berlinu predstavila podoben predlog za Nemčijo. Švica je sicer prva država na svetu, ki je na referendumu odločala o tem vprašanju.

V skladu s pobudo za UTD bi vsak odrasel Švicar prejel najmanj 2.500 frankov (2.263 evrov), vsak otrok pa 625 frankov (565 evrov) mesečno – ne glede na to, ali posameznik opravlja delo ali ne. Na drugi strani naj bi odpadla vsa nadomestila za brezposelnost, socialna pomoč in pokojnine oz. prejeli bi le razliko med UTD in na primer sedanjo pokojnino (primer: če je sedanja pokojnina 5.000 frankov, bi po uvedbi UTD prejeli 2.500 frankov pokojnine in 2.500 frankov UTD). V Sloveniji je predlog za uvedbo UTD nekoliko drugačen kot v Švici. V prehodnem obdobju bi znašal 300 evrov mesečno, pozneje 600. Štiričlanska družina bi tako prejela 1.200 evrov. Podporniki UTD so izračunali, da bi javne finance to prenesle, saj gre zgolj za prerazporeditev sredstev. Večina ljudi bi ostala pri enakih dohodkih, tisti, ki so na dnu družbe, pa naj bi bili na boljšem. UTD je eden izmed alternativnih predlogov za prerazporeditev dohodka države in pomeni zagotovljen fiksni dohodek za vse državljane, ne glede na njihovo starost in premoženje. Lahko bi odpravil past revščine. Ljudje ne bi iskali dodatne zaposlitve oz. dodatnih dohodkov. Vsekakor pa bi imeli korist ljudje brez možnosti dela, se pravi predvsem tisti, ki živijo v skrajni revščini. Kaj torej moti nasprotnike? Poleg dodatnih stroškov, ki bi jih imela država, se bojijo, da bi ljudje opustili delo, da bi se zmanjšala moč dela in občutek solidarnosti, kar bi privedlo do politične in ekonomske nepomembnosti delavskega razreda.
Argumentov za in proti je veliko.

Kako bi se vi opredelili?

Več:
http://www.rtvslo.si/svet/svicarji-z-veliko-vecino-zavrnili-univerzalni-temeljni-dohodek/394876
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/bi-bil-univerzalni-temeljni-dohodek-izvedljiv-v-sloveniji-da/389159
http://www.economist.com/news/briefing/21699910-arguments-state-stipend-payable-all-citizens-are-being-heard-more-widely-sighing