Home » Pobeg in beg

Pobeg in beg

Z oktobrom smo zaključili projekt »Pobeg in beg«, ki ga je sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje. Namen našega dela je bilo mladim približati tematiko, s katero se večina ljudi ne želi soočiti in ki je v zadnjih dveh letih v Evropi dobila izjemno negativni predznak: prihodom beguncev v Evropo. ​Evropska mreža za globalno učenje (Global Education Network Europe) je projekt prepoznala kot enega izmed najbolj inovativnih projektov s področja globalnega učenja, ki bo objavljen v publikaciji “Global Education Innovation Award 2017”.

Da bi mlade sploh pritegnili k temu, da si uro in pol svojega časa vzamejo in razmišljajo o begunski realnosti, smo jih povabili na ulice Ljubljane, kjer so simbolično prehodili pot mladega begunca, ki je iz Afganistana v Slovenijo potoval 3 mesec in ob tem prečkal 7 držav. Podobno so mladi v Ljubljani prečkali 7 postaj, kjer so na eni strani reševali namige, ki so jim omogočali nadaljevanje poti, na drugi strani pa spoznavali dejstva o beguncih – med drugim, da jih je na svetu za 10 Slovenij, da je za prečkanje Sredozemskega morja treba odšteti 700 evrov in da je lansko leto pri tem umrlo več kot 5000 ljudi.

Ob zaključku pobega so mladi spoznali zgodbo Ayene, mlade begunke iz Južnega Sudana, ki je pred vojno bežala dvakrat. Prvič je na poti naletela na tihotapce, ki so ji pomagali priti na varno v Izrael, drugič pa vojake. Ti ji sicer niso pomagali, so pa, podobno kot tihotapci, od nje pobrali vse njeno imetje, oboji s puško v roki.

In kako so mladi dojeli svojo izkušnjo oziroma kaj so o beguncih in njihovem bežanju v Evropo dejali po pobegu? Da jim ni bila všeč fraza »begunski val«, ki je zaznamovala celoten diskurz o migrantih leta 2015. Spraševali so se od kod smo si Evropejci nadali predznak nadrase in to samo zaradi dejstva, da tu prebivamo. Govorili so o strahu pred nepoznanim in o vsem tujem, ki lahko predstavlja grožnjo. In da se premalo zavedamo dejstva, da lahko vsak trenutek nastane situacija, ki bo nas prisilila v to, da v majhen nahrbtnik strpamo najnujnejše in se odpravimo na dolgo pot, v upanju na boljšo prihodnost.

O migrantski realnosti v Evropi smo se pogovarjali tudi z migranti, ki so šele po prihodu spoznali, da se ideja o Evropi razlikuje od realne podobe Evrope. Tako kot mladi, so tudi oni opozorili na poročanje medijev, ki je le še okrepilo strah med prebivalci Evrope in v politiki, kar je prispevalo k okrepitvi skrajno desnih strank v večih državah EU. In da se je treba boriti proti umetnem razlikovanju med ljudmi na podlagi barve kože, kulture, jezika, vere in še česa, saj to ubija človeštvo.

Z ogledom filma »Pobeg in beg«, ki je nastal v okviru projekta, se lahko na pot mladih odpraviš tudi ti in malo bolje spoznaš begunsko realnost.