Home » Blog » ​“MI” PROTI “VAM” – KDO PROTI KOMU?

​“MI” PROTI “VAM” – KDO PROTI KOMU?

​“MI” PROTI “VAM” – KDO PROTI KOMU?
Razmejevanje med »nami« in »njimi« je dandanes pogosta tema, ki se navezuje na migrantsko realnost, s katero se sooča Evropa. »Oni« so migranti, ki iz drugih držav z drugo kulturo in morda tudi drugo vero trkajo na naša vrata. A danes ne želimo govoriti o teh »onih«, temveč bi si to primerjavo želeli izposoditi iz prispevka CNN, v katerem »vsakdanji« ljudje pošiljajo sporočila udeležencem Davosa, torej finančni, gospodarski in politični eliti sveta. V tem primeru smo »mi« delavni razred, »oni« pa so priviligirani in postavljajo pravila za nas, a se jih sami ne držijo.

V ponedeljek smo pisali o poglabljanju globalnih neenakosti in zanima nas, če ste pravilno ugotovili za in na koliko se je zmanjšalo število najbogatejših oseb, ki poseduje toliko kot revnejša polovica prebivalstva. Oxfam v novem poročilu odkriva, da je pravilni odgovor 8. Med njimi ni niti ene ženske. Njihovo lanskoletno poročilo govori o 62 najbogatejših osebah, ki posedujejo enako kot revnejša polovica prebivalstva, zato je bila novica šokantna. Toda izkazalo se je, da ima polovica prebivalstva dejansko manj premoženja kot so pokazali predhodni izračuni. Če bi lansko leto upoštevali nove in izboljšane podatke o razporeditvi globalnega premoženja, bi se že eno leto vedelo, da je polovica sveta enako bogata (ali revna?) kot 9 mega bogatašev. Šok za šokom, torej.

​V dneh, ko slovenska vlada sprejema novo zakonodajo o tujcih, ki krši človekove pravice in mednarodno sprejete civilizacijske norme, se je težko ne vrniti k začetni analogiji. Poraja se vprašanje, čigave navade in kultura se bolj razlikujejo od »naših« – tiste od migrantov, ki tako kot mi iščejo možnosti za spodobno življenje, ali tiste od priviligirane peščice, ki nam z drugega planeta z drugimi pravili kroji življenje in čigar bogastva si niti v najbolj divjih sanjah ne moremo niti zamišljati?

 

Ana Kalin